Het stadion van PEC Zwolle

Het stadion van de voetbalclub PEC Zwolle heet officieel MAC3PARK Stadion, MAC3PARK is een vastgoedonderneming uit Flevoland en al enige tijd een belangrijke sponsor van PEC Zwolle. Het stadion biedt plaats aan 13.250 toeschouwers en is de opvolger van het Oosterenkstadion. Het stadion heette tot in 2016 het IJsseldelta Stadion.

Geschiedenis

Er was al vele jaren over gesproken, en veel getouwtrek over en weer, maar op 18 maart 2003 werd dan toch eindelijk door de gemeenteraad van Zwolle besloten, dat er een nieuw stadion voor PEC Zwolle gebouwd zou worden. De gemeenteraad besloot met 33 voor en 4 stemmen tegen akkoord te gaan, maar de bijdrage aan de bouw mocht niet meer dan € 10,3 miljoen bedragen. De gemeenteraad ging akkoord maar dat was natuurlijk nog niet voldoende er moest nog verder gezocht worden naar financiële middelen. Nadat de inwoners van Zwolle via een referendum ook hun goedkeuring voor de bouw van een stadion hadden gegeven werd op 12 mei 2005 definitief besloten om te gaan bouwen. Op 9 maart 2007 werd de eerste paal geslagen door burgemeester van Zwolle Henk Jan Meijer, Jan Regterschot van de projectontwikkelaar en Ronald van Vliet de toenmalige voorzitter van toen nog FC Zwolle. Op zaterdag 29 augustus 2009 is het stadion geopend als nieuw centrum voor sport, ontwikkeling en entertainment, het stadion kreeg als naam het IJsseldelta Stadion mee. De naam van het stadion werd op 1 juli 2016 aangepast naar MAC3PARK Stadion, genoemd naar één van de grote geldschieters van de club.

Het complex

PEC Zwolle heeft nu de beschikking over 5.000 vierkante meters aan ruimte, het stadion ligt aan de Ceintuurbaan in Zwolle, achter het stadion liggen ook nog eens zes voetbalvelden. Op de zes velden wordt door alle elftallen van PEC Zwolle getraind. In het hele complex is ook nog eens 32.000 vierkante meters beschikbaar om commerciële activiteiten te ontplooien zoals, een hotel, kantoorruimte, fitness studio en er is een casino met een oppervlakte van 804 vierkante meter.

Het stadion

Het stadion heeft vier grote tribunes allen vernoemd naar oud spelers of voorzitters. De oost-tribune heeft als naam de Fred Patrick-tribune, Fred Patrick kwam om bij de SLM-ramp in 1982 met het Kleurrijk Elftal op het vliegveld Zanderij, de west-tribune is vernoemd naar Henk Timmer de oud doelman van PEC Zwolle, de noord-tribune waar de harde kern zit bij thuiswedstrijden is vernoemd naar de oud voorzitter Marten Eibrink. De zuid-tribune is vernoemd naar oud speler Klaas Drost hij overleed op 22 mei 2013. In het stadion is plek voor 13.250 toeschouwers die allemaal een zitplaats hebben. De Henk Timmer tribune is geheel beschikbaar voor sponsoren, pers en vips van de club. Het stadion wordt ook gebruikt door het vrouwenelftal van PEC Zwolle en het is ook al een paar keer het decor geweest voor een interland van het Nederlands Vrouwenvoetbalelftal. De club heeft voor dit seizoen ruim 10.000 seizoenkaarten verkocht. Er zijn zelfs al plannen om het stadion uit te breiden naar 15.500 of 16.000 zitplaatsen.